Над 500 млади хора на възраст между 15 и 29 години участваха с ентусиазъм в открития семинар на Blue Generation на тема „ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЗАЕТОСТ в СИНЯТА ИКОНОМИКА“.  Той се проведе във Военния музей в Атина в четвъртък, 11 май 2023 г., с цел да свърже младите хора с професионалисти в областта на синята икономика, образованието и устойчивото развитие. Младежите се срещнаха с представители на крайбрежния туризъм, риболова, аквакултурите, морските биотехнологии, океанската енергия, морския транспорт и корабостроенето. Специалистите споделиха своите знания и опит, както и дадоха напътствия на младежите за проектирането на кариерите им.

Гледайте събитието тук.

Основни теми:

Търсени професии, които изискват различни нива на специализация, като софтуерни инженери за създаване на приложения за корабоплаване и яхтинг, моряци за управление на яхтени пристанища, водолази или мениджъри по маркетинг и продажби за аквакултури, техници като тръбопроводчици или заварчици за корабостроене и поддръжка, правни експерти за регулаторна рамка при инспекция на кораби и морско пространствено планиране, мениджъри на складове за управление на пристанища, еколози за проектиране на офшорни вятърни паркове, биолози за разработване на козметика от морски организми.

Устойчивото развитие е крайъгълен камък на синята икономика и професионалистите във всички сектори трябва да са наясно и да включат неговите цели в своите дейности.

Меки умения като издръжливост, работа в екип, добра комуникация и учене през целия живот, както и характеристики, които се развиват чрез доброволчество, стажове и експериментиране бяха посочени като важни фактори за намиране на работа и постигане на професионален успех.

Сърдечно благодарим на изтъкнатите представители на синята икономика, които участваха в конференцията и споделиха своите знания и опит с ентусиазираната млада публика (представени по азбучен ред):

д-р А.С. Валя Августиди (ръководител на отдел „Наука и околна среда“, HELMEPA), Ирини Вениамис (директор Golden Union Shipping), Спирос Золотас (старши морски директор за Южна Европа и Африка, RINA), Джордж Калианис (специален секретар на борда на директорите на HELMEPA), Апостолос Камаринакис (главен изпълнителен директор на Elefsina Port Organization), Джордж Контулис (директор по качество, околна среда, безопасност и здраве при работа, информационна сигурност на Elefsina Port Organization), д-р Манос Кутракис (биолог - ихтиолог, директор на изследванията в HCMR- Институт по морски биологични ресурси и вътрешни води),  д-р Ясонас Лайнос (морски мениджър, HELMEPA), Евангелос Лигос, президент на трудовия център на Elefsina Западна Атика / EKEDA, Йоана-Алексия Беци (главен директор на хората, Philosofish, член на Гръцката асоциация на производителите на аквакултури / ELOPY), Костас Панагос (Съосновател на SEIL Science Ethics Intelligence Logic), Павлина Протоиу (основател/главен изпълнителен директор, beyondCSR), Кристина Самоулада (HR директор, D-Marin Global Services), Стела Цани (доцент в катедрата по икономика, Университет на Атина), Мариана Терзидаки (координатор на проекта BlueGeneration, Militos Consulting), капитан Майкъл Фрагиас (почетен член на Комитета за обучение на HELMEPA).

Семинарът бе реализиран от Militos Consulting S.A., лидер на Европейската инициатива #BlueGeneration в сътрудничество с HELMEPA – Гръцка асоциация за защита на морската среда, партньор в консорциума. Той се проведе под егидата на Elefsina Port Organisation с подкрепата на IEK DELTA.