Peste 500 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani au participat cu entuziasm la atelierul deschis Blue Generation pe tema "OPORTUNITĂȚI DE ANGAJARE în ECONOMIA ALBASTRĂ", care a avut loc la Muzeul de Război din Atena joi, 11 mai 2023, cu scopul de a pune în legătură tinerii cu profesioniști din economia albastră, educație și dezvoltare durabilă. Tinerii și tinerele au interacționat cu reprezentanți ai turismului de coastă, pescuitului, acvaculturii, biotehnologiei marine, energiei oceanice, transportului maritim și construcțiilor navale, care și-au împărtășit cunoștințele și experiențele și i-au îndrumat în proiectarea carierei albastre.

 

Subiecte evidențiate:

Profesiile solicitate care necesită diferite niveluri de specializare, cum ar fi inginerii de software pentru crearea de aplicații pentru transport maritim și yachting, marinarii pentru gestionarea porturilor de agrement, scafandrii sau directorii de marketing și vânzări pentru acvacultură, tehnicienii, cum ar fi instalatorii de țevi sau sudorii pentru construcții și întreținere navală, experții juridici pentru cadrul de reglementare în domeniul inspecției navelor și al amenajării spațiului marin, managerii de depozite pentru gestionarea porturilor, ecologiștii pentru proiectarea parcurilor eoliene offshore, biologii pentru dezvoltarea de produse cosmetice din organisme marine.

Dezvoltarea durabilă este o piatră de temelie a economiei albastre, iar profesioniștii din toate sectoarele ar trebui să fie conștienți de obiectivele acesteia și să le integreze în activitățile lor.

Competențele transversale, cum ar fi reziliența, munca în echipă, abilitățile de comunicare, învățarea pe tot parcursul vieții, caracteristici care sunt dezvoltate prin voluntariat, stagii și experimentare, au fost identificate ca factori importanți în găsirea unui loc de muncă și obținerea succesului profesional.

Mulțumim călduros reprezentanților distinși ai economiei albastre care au participat la conferință și au împărtășit cunoștințele și experiențele lor cu publicul tânăr și entuziast (prezentați în ordine alfabetică):

 

Dr. Valia Augustidi (Director Știință și Mediu, HELMEPA), Irini Veniamis (Director Golden Union Shipping), Spyros Zolotas (Director principal pentru Europa de Sud și Africa, RINA), George Kallianis (Secretar special al Consiliului de Administrație al HELMEPA), Apostolos Kamarinakis (Director general al Autorității Portuare Elefsina), George Kontoulis (Director de calitate, mediu, siguranță și sănătate în muncă, securitate informațională al Autorității Portuare Elefsina), dr. Manos Koutrakis (biolog - ihtiolog, director de cercetare la HCMR-Institutul de resurse biologice marine și ape interioare), Iasonas Lainos (manager maritim, HELMEPA), Evangelos Liggos, președintele Centrului de muncă din Elefsina Western Attica / EKEDA), Ioanna-Alexia Betsi (Chief People Officer, Philosofish, membră a Asociației Elene a Producătorilor de Acvacultură / ELOPY), Kostas Panagos (co-fondator SEIL Science Ethics Intelligence Logic), Pavlina Protoiou (fondator / CEO, beyondCSR), Christina Samoulada (director de resurse umane, D-Marin Global Services), dr. Stella Tsani (profesor asociat la Departamentul de Economie, Universitatea din Atena), Marianna Terzidaki (coordonator al proiectului BlueGeneration, Militos Consulting), căpitanul Michael Fragias (membru de onoare al Comitetului de formare al HELMEPA).

Atelierul de lucru a fost implementat de Militos Consulting S.A., lider al inițiativei europene #BlueGeneration, în colaborare cu HELMEPA - Hellenic Marine Environment Protection Association, partener în cadrul consorțiului. Acesta s-a desfășurat sub auspiciile Organizației Portuare Elefsina, cu sprijinul IEK DELTA.