Norway Grants and the EEA Grants

Μέσω των επιχορηγήσεων της Νορβηγίας και των επιχορηγήσεων του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος, η Νορβηγία συμβάλλει στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τις δικαιούχους χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, καθώς και της Βαλτικής. Η Νορβηγία συνεργάζεται στενά με την ΕΕ μέσω της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Μαζί με τους άλλους χορηγούς, η Νορβηγία χορήγησε € 3,3 δισ. μέσω διαδοχικών προγραμμάτων επιχορηγήσεων μεταξύ 1994 και 2014. 

Οι επιχορηγήσεις της Νορβηγίας χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τη Νορβηγία και διατίθενται στις χώρες που προσχώρησαν στην ΕΕ μετά το 2003. Για την περίοδο 2014-2021, οι επιχορηγήσεις της Νορβηγίας ανέρχονται σε 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι προτεραιότητες αυτής της περιόδου είναι:

# 1 Καινοτομία, Έρευνα, Εκπαίδευση, Ανταγωνιστικότητα και Αξιοπρεπής Εργασία

# 2 Κοινωνική ένταξη, απασχόληση των νέων και μείωση της φτώχειας

# 3 Περιβάλλον, Ενέργεια, Κλιματική Αλλαγή και Οικονομία Χαμηλού Κινδύνου 

# 4 Πολιτισμός, Κοινωνία των Πολιτών, Καλή Διακυβέρνηση και Θεμελιώδη Δικαιώματα

# 5 Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις.

EEA and Norway Grants

Οι επιδοτήσεις ΕΟΧ και Νορβηγίας αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας προς μια πράσινη, ανταγωνιστική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη.

Υπάρχουν δύο γενικοί στόχοι: Μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη και ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δωρητριών χωρών και των 15 χωρών της ΕΕ στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη και τη Βαλτική. Οι τρεις χώρες δωρητές συνεργάζονται στενά με την ΕΕ μέσω της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Οι χορηγοί διέθεσαν € 3,3 δισ. μέσω διαδοχικών προγραμμάτων επιχορηγήσεων μεταξύ του 1994 και του 2014.

Για την περίοδο 2014-2021, οι επιχορηγήσεις ΕΟΧ και Νορβηγίας ανέρχονται σε 2,8 δισ. Ευρώ. Οι προτεραιότητες αυτής της περιόδου είναι:

# 1 Καινοτομία, Έρευνα, Εκπαίδευση και Ανταγωνιστικότητα

# 2 Κοινωνική ένταξη, απασχόληση των νέων και μείωση της φτώχειας

# 3 Περιβάλλον, Ενέργεια, Κλιματική Αλλαγή και Οικονομία Χαμηλού Κινδύνου

# 4 Πολιτισμός, Κοινωνία των Πολιτών, Καλή Διακυβέρνηση και Θεμελιώδη Δικαιώματα

# 5 Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις 

Η επιλεξιμότητα για τις επιχορηγήσεις αντικατοπτρίζει τα κριτήρια που καθορίζονται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τα οποία απευθύνονται σε χώρες μέλη όπου το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΕ) ανά κάτοικο είναι μικρότερο από το 90% του μέσου όρου της ΕΕ.

Το καθεστώς ενισχύσεων ΕΟΧ και Νορβηγίας αποτελείται από δύο χρηματοδοτικούς μηχανισμούς. Οι επιχορηγήσεις ΕΟΧ χρηματοδοτούνται από κοινού από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, οι εισφορές των οποίων βασίζονται στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν τους. Οι χρηματοδοτήσεις της Νορβηγίας χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τη Νορβηγία. 

EEA and Norway Grants

Το έργο Blue Generation επωφελείται από επιδότηση ύψους 1.769.840,63 € από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω των επιχορηγήσεων του ΕΟΧ και της Νορβηγίας. Σκοπός του έργου είναι να ενημερώσει και να εμπλέξει νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών, ώστε να επιδιώξουν μια βιώσιμη καριέρα στη Γαλάζια Οικονομίας.

Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες EEA and Norway Grants.