Λίγα λόγια για το έργο

Ο στόχος του έργου BlueGeneration project είναι να προσελκύσει νέους μεταξύ 15 και 29 ετών ώστε να τους στρέψει προς μια βιώσιμη καριέρα στη Γαλάζια Οικονομία στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρίαι την Πολωνία, και την Ρουμανία.

Το έργο Blue Generation διοργανώνει ημερίδες πληροφόρησης σχετικά με τις γαλάζιες προοπτικές σταδιοδρομίας και προσφέρει δωρεάν προγράμματα καθοδήγησης για όσους από τους νέους επιθυμούν να ακολουθήσουν μια καριέρα στη Γαλάζια Οικονομία καθώς και διακρατικές ανταλλαγές κατάρτισης (study visits) για την απόκτηση εμπειρίας από πρώτο χέρι στον παράκτιο τουρισμό, την υδατοκαλλιέργεια, την ενέργεια των ωκεανών, τη θαλάσσια βιοτεχνολογία, τη ναυπηγική βιομηχανία, τις θαλάσσιες μεταφορές και την αλιεία.

Για να επιτύχει σε αυτό, το έργο Blue Generation συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από τη Γαλάζια Οικονομία και οργανισμούς νεολαίας για να μοιραστούν γνώσεις σχετικά με τις ανάγκες δεξιοτήτων, τις σταδιοδρομίες, τις ανοικτές θέσεις εργασίας και την υπάρχουσα κατάρτιση.

Το έργο Blue Generation διαρκεί από το 2018 έως το 2023. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους θα αναπτυχθεί η Πλατφόρμα Γαλάζιας Καριέρας (Blue Career Job Platform) - μια online, δωρεάν πλατφόρμα όπου οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται για θέσεις απασχόλησης κι ευκαιρίες εκπαίδευσης/κατάρτισης σε επαγγέλματα της θάλασσας στη χώρα τους, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται να ενημερωθούν μέχρι και 39.000 νέοι μέσω των ενημερωτικών/προωθητικών δραστηριοτήτων και να στραφούν τουλάχιστον 3.000 από αυτούς στην απασχόληση ή στην κατάρτιση στη Γαλάζια Οικονομία. 

Χρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA and Norway Grants Fund for Youth Employmentκαι συντονιστής του έργου είναι η εταιρεία Μίλητος Συμβουλευτική ΑΕ στην Ελλάδα με την ενεργό υποστήριξη της εταιρείας Sea Teach στην Ισπανία. To Blue Generation υλοποιείται από διεθνή κοινοπραξία εταίρων από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, και την Ρουμανία με την υποστήριξη φορέων-ειδικών στην Γαλάζια Οικονομία από το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον κάθε φορέα του έργου Blue Generation στο menu Κοινοπραξία.

Η πρόκληση: Ανεργία των νέων στην Ευρώπη και οι προοπτικές της Γαλάζιας Οικονομίας

Η Γαλάζια Οικονομία προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ ο στόχος είναι να διπλασιαστεί αυτός ο αριθμός μέχρι το 2030. Έχει όμως διαπιστωθεί ότι οι νέοι δεν προσελκύονται από τα επαγγέλματα της θάλασσας, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις στο χώρο αυτόν δεν μπορούν να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται (Ευρωπαϊκή Επιτροπή SWD, 2017).

Την ίδια στιγμή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 14 εκατομμύρια νέοι από 15 έως 29 ετών που δεν έχουν εργασία, δεν σπουδάζουν, δεν καταρτίζονται επαγγελματικά και επιπλέον έχουν πάψει να αναζητούν εργασία (NEETs), ενώ πολλοί ακόμη κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως ΝΕΕΤs εξαιτίας κυρίως της πρόωρης εγκατάλειψης της σχολείου, δυσκολιών ένταξης στην αγορά εργασίας ή προσωπικών προβλημάτων. Το έργο Blue Generation έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, προωθώντας τα επαγγέλματα της θάλασσας ως μια σύγχρονη, ελκυστική και αποδοτική λύση για έξοδο από την ανεργία. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αξιοποιείται η γνώση των οργανισμών που συνεργάζονται στο έργο, τόσο στο χώρο των νέων και των αναγκών τους για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, όσο και στο χώρο της Γαλάζιας Οικονομίας, δηλαδή, σχετικά με τις ανάγκες σε δεξιότητες, τις ευκαιρίες καριέρας και εργασίας, αλλά και την κατάρτιση.

Οι στόχοι του Blue generation

  • Βελτίωση της κατάστασης απασχόλησης των νέων
  • Αυξημένη συμμετοχή των νέων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση
  • Προσφορά καινοτόμων προσεγγίσεων και παρεμβάσεων για τη μείωση της ανεργίας των νέων
  • Αξιοποίηση πρακτικών διακρατικής συνεργασίας σε θέματα αγοράς εργασίας, κυρίως σχετικά με την απασχολησιμότητα των νέων.

Κύριες δραστηριότητες

  • Οργάνωση ενημερωτικών δράσεων σχετικά με τις ευκαιρίες καριέρας στη Γαλάζια Οικονομία σε σχολεία, κέντρα εκπαίδευσης και υποστήριξης νέων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, οργανισμούς για την απασχόληση και την αναζήτηση εργασίας
  • Εκπαίδευση νέων για να ενημερωθούν σχετικά με τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας στη Γαλάζια Οικονομία και υποψηφίων μεντόρων που υποστηρίζουν νέους (youth workers) ώστε να αποκτήσουν τα εφόδια για την αποτελεσματική προώθηση των επαγγελμάτων της θάλασσας μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας Blue Career MOOC(Massive Open Online Courses)
  • Υποστήριξη των νέων μέσω της επικύρωσης δεξιοτήτων, της προσωπικής καθοδήγησης και των διακρατικών ανταλλαγών απασχόλησης και κατάρτισης (study visits)
  • Δωρεάν διάθεση online εκπαιδευτικής πλατφόρμας, Οδηγού Καριέρας στη Γαλάζια Οικονομία, καθώς και πλατφόρμας δυναμικής αναζήτησης ευκαιριών κατάρτισης και απασχόλησης.

 Ομάδες στόχου: Ποιος θα ωφεληθεί;

  • Νέοι από 15 έως 19 ετών, οι οποίοι δεν έχουν εργασία, δεν σπουδάζουν, δεν καταρτίζονται επαγγελματικά κι επιπλέον έχουν πάψει να αναζητούν ενεργά εργασία (NEETs) ή κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως ΝΕΕΤs μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας εκπαίδευσής τους - προσέγγιση μέσω σχολείων, οργανισμών επαγγελματικής κατάρτισης και κέντρων νεότητας. 
  • Νέοι από 15 έως 29, οι οποίοι επί του παρόντος είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι - προσέγγιση μέσω δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών απασχολησιμότητας εργατικού δυναμικού, οργανισμών εκπαίδευσης ενηλίκων, ΜΚΟ.  
  • Νέοι από 20 έως 29 ετών που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως ΝΕΕΤs μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας εκπαίδευσης και κυρίως οι 'δυσπρόσιτοι' νέοι ανάμεσά τους που είναι ανενεργοί εκπαιδευτικά και επαγγελματικά, μη εγγεγραμμένοι ως άνεργοι, νεαρές μητέρες, χρήστες ναρκωτικών και εξαρτησιογόνων ουσιών - προσέγγιση μέσω οργανισμών εκπαίδευσης ενηλίκων, κέντρων νεότητας, ΜΚΟ.

Εάν ανήκετε σε μια από αυτές τις ομάδες - στόχους και επιθυμείτε να συμμετάσχετε στις μελλοντικές δράσεις, ακολουθήστε το έργο Blue Generation για να λαμβάνετε νέα και επικοινωνήστε μαζί μας!