ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ|17 Φεβρουαρίου 2022

«ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ»

 

Την έντονη ζήτηση για νέο εργατικό δυναμικό στην αλιεία και τις καινούργιες ευκαιρίες απασχόλησης που δημιουργεί ο αναπτυσσόμενος κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και η τάση για βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς ανέδειξε το τρίτο blueTALK για την Βιώσιμη Αλιεία και την Ιχθυοκαλλιέργεια με την συμβολή κορυφαίων επαγγελματιών της Γαλάζιας Οικονομίας.

Τα blueTALKS, μια σειρά διαδικτυακών συζητήσεων με διακεκριμένους εμπειρογνώμονες στη Γαλάζια Οικονομία, είναι μια ακόμα καινοτόμος πρωτοβουλία της Μίλητος Συμβουλευτική που ενημερώνει και καθοδηγεί δωρεάν νέους 15-29 ετών για τα «Επαγγέλματα της Θάλασσας». Για ακόμα μια φορά, διοργανώθηκε (16/2/2022) υπό την αιγίδα του Junior Achievement Greece, με μεγάλη επιτυχία και απήχηση, σε ζωντανή αναμετάδοση, σε περισσότερες από 10 σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας BlueGenerationProjectGreece.

Ο κος Σάββας Σμυρνάκης, Ιχθυολόγος, Πρόεδρος των Ιχθυεμπόρων της Ιχθυόσκαλας Πειραιά  ανέφερε την πληθώρα επαγγελμάτων και ειδών επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα της αλιείας, την επεξεργασία και την διανομή των ψαριών ενδεικτικά μερικά επαγγέλματα από αυτά και ορισμένες επιχειρήσεις από αυτές είναι οι ψαράδες, οι ιχθυέμπορες, οι μηχανικοί, οι ναυπηγοί και οι μεταφορείς όπως και επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, βιομηχανίες επεξεργασίας ψαριών και εστιατόρια.

Η κα Ισμήνη Μπογδάνου,  Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημόσιων Σχέσεων, Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), τόνισε πως η ιχθυοκαλλιέργεια αναπτύσσεται γρήγορα και αυτή την στιγμή είναι από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που απασχολούν το περισσότερο εργατικό δυναμικό. Η ιχθυοκαλλιέργεια προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε πολλές θέσεις όπως στις πλωτές εγκαταστάσεις, τον ιχθυογεννητικό σταθμό, την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων, το συσκευαστήριο και την διοίκηση. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες εργασίας για τις νέες γυναίκες.

Ο κος Νίκος Θεράπος, Διευθυντής Πολιτικής και Οικονομίας, Enaleia, ανέφερε την σύνδεση που προσπαθεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στους τομείς της αλιείας και της κυκλικής οικονομίας μέσω της συμβολής των αλιέων στον καθαρισμό της θάλασσας από πλαστικά απορρίμματα αλλά και την δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην βιώσιμη ανάπτυξη της αλιείας. Επίσης επισημάνθηκε η συμβολή της ανάπτυξης εναλλακτικών και βιώσιμων μοντέλων απασχόλησης στην αλιεία στην διατήρηση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας και στην δημιουργία καινούργιων.

Το ακροατήριο συμμετείχε ενεργά και έλαβε επιτόπου απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους νέους/νέες σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με άδεια του Υπουργείου Παιδείας, το Blue Generation Project, φέρνει τους νέους σε επαφή με όλους τους κλάδους της Γαλάζιας Ανάπτυξης, μέσα από διαδικτυακές παρουσιάσεις σε σχολεία, ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχετικούς φορείς. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για δωρεάν mentoring επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και επίσκεψης σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων (study visits) του κλάδου. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί Δωρεάν ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν την πρόσβαση των νέων στη Γαλάζια Οικονομία: Οδηγός Καριέρας και το Blue Career job platform στην οποία οι εργοδότες αναρτούν δωρεάν αγγελίες για ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού.